Achter de schermen – een avond bij gemeente Lelystad

Achter de schermen – een avond bij gemeente Lelystad

Lelystad maart 2020 – Afgelopen week liepen we een avonddienst mee in het stadhuis van Lelystad. Voorvrouw Selma Ramaj – Bahovic geeft hier al jaren leiding aan een hecht team van ervaren schoonmakers. “Ik heb echt mazzel met zo’n fijn team” zegt Selma. “Het zijn stuk voor stuk harde werkers waar ik van op aan kan. De dames werken goed samen en staan altijd voor elkaar klaar. Als iemand zich een dagje niet helemaal fit voelt schiet de rest meteen te hulp.”

Glimmende tegelvloer
Het eerste dat opvalt bij het betreden van het stadskantoor in Lelystad is de grote glimmende tegelvloer. Al sinds de opening van het gebouw tien jaar geleden is Juana Mateo  hier verantwoordelijk voor het vegen en boenen van de begane grond. “En het gaat nog niet vervelen hoor, ik doe mijn werk nog altijd met veel plezier”, zegt Juana, die als schoonmaakster in totaal al 18 jaar voor de gemeente Lelystad werkt.

Iedere werkdag om 18:00 uur, als alle ambtenaren en bezoekers het pand hebben verlaten, begint Juana met het vegen van de crèmekleurige tegelvloer. “Kijk eens hoe mooi!”, zegt Juana trots tijdens haar veegronde. Niet veel later stapt ze op de schrobmachine om het hele vloeroppervlak vervolgens ook grondig te boenen. “Dit is echt een prachtige locatie om schoon te maken.”

Haar collega Mevljuda Bahovic Nailovic, die op dat moment  de werkplekken van de receptie afneemt met een vochtig doekje, is het volledig met Juana eens. “Het is een hele fijne werkplek. Ik heb het hier enorm naar mijn zin en ga altijd met een voldaan gevoel weer naar huis als alles er weer netjes en schoon uitziet ’s avonds.” Ook Faduwa Baroud, die verantwoordelijk is voor de hele afdeling burgerzaken en de kamer van de burgemeester, is erg tevreden over haar werk en collega’s. “Het is een mooi gebouw om schoon te mogen maken”, zegt ze zonder haar werkzaamheden te onderbreken, “en iedereen is erg aardig.”

Re-integreren
Op de verschillende verdiepingsvloeren zijn Selma’s overige teamleden ondertussen druk in de weer om alle kantoorruimtes schoon te maken. Op de vijfde verdieping worden we vrolijk begroet door de enige man uit het team. Het is Steven Daniels, een vaste kracht van Succes Schoonmaak, die nu tijdelijk bij de gemeente Lelystad werkt.

Na een operatie aan zijn voet is hij op dit moment aan het re-integreren. “Normaal werk ik op meerdere locaties in Amsterdam-Oost, -West en Diemen”, vertelt Steven. “Daar doe ik onder andere veel trappenhuizen, maar met mijn voet lukt het me op dit moment niet om steeds al die trappen op en neer te lopen. Ik ben dan ook erg blij dat Succes mij tijdelijk bij de gemeente Lelystad heeft geplaatst. Op dit moment is deze locatie voor mij perfect. Het is ook erg gezellig met alle dames hier. Ze werken hard, maar hebben altijd wel even tijd voor een praatje.”

Fijne contacten en afwisseling
Gina van Loveren en Emer Varlik
zijn bij de gemeente Lelystad verantwoordelijk voor het schoonmaken van het sanitair en de trappenhuizen. Gina doet dat zelfs al 35 jaar. “En ik ga nog altijd met erg veel plezier naar mijn werk. Ik kan hier met iedereen erg goed opschieten.”

Als dagmedewerker draait Emer Varlik ook overdag al diensten. “Voor mij is die afwisseling heel fijn. Overdag is het hier natuurlijk drukker, omdat alle medewerkers van de gemeente dan nog aanwezig zijn. Dan doe ik ook altijd een facilitaire ronde door het gebouw waarbij ik onder andere de prullenbakken leeg. Dat sociale aspect vind ik erg leuk. ’s Avonds is het natuurlijk stiller, maar ook dan heb ik nog fijne contacten met al m’n collega’s.”

Routine
Voor schoonmaakster Siena Debie die even verderop een open vergaderruimte stofzuigt, is het vooral de routine die haar zo aanspreekt aan het werk bij de gemeente Lelystad. “Ik ben hier helemaal gewend aan alle werkzaamheden. Ik vind het erg prettig om elke dag mijn vertrouwde rondje te lopen en alles weer schoon en fris achter te laten.”

Voorvrouw Selma vertelt dat Siena volgend jaar met pensioen gaat. “Dat zal wel weer even wennen worden”, geeft Siena toe. “Gelukkig heb ik genoeg hobby’s. Ik fiets, ik wandel en ik sport veel. Daarnaast ben ik als vrijwilliger ook actief in een buurthuis. Mijn tweede kleinkind is onderweg, dus daar heb ik dan ook mooi extra tijd voor. En als het mooi weer is pak ik graag een terrasje met mijn vriendin.”

Selma luistert aandachtig. “Ik vind het ontzettend fijn voor Siena. Al moet ik eerlijk zeggen dat het voor ons team wel even slikken wordt. Siena is al erg lang een van mijn vaste krachten. We zijn erg op haar gesteld en zullen haar dan ook erg gaan missen.”

Plezier
Terwijl Selma ons door het gebouw leidt raakt ze niet uitgepraat over hoe blij ze is met haar team. “Het is iedere dag weer fijn om samen aan de slag te gaan. Overdag speelt onze dagkracht Yousra Aakel daarbij ook een grote rol. Zij is van 07:00 tot 14:00 uur verantwoordelijk voor calamiteiten, het contact met de leveranciers en de dagelijkse rondes langs de raadzaal, trouwzaal en vergaderzalen. Ze is een echt uitblinker die alles met enthousiasme oppakt. Daarnaast kan ik altijd bouwen op onze invallers Severina Ramaj en Songul Varlik, zij staan altijd klaar om in te vallen als  we ze nodig hebben .”

Korte lijnen
“Ik ben erg blij met de korte lijnen bij Succes Schoonmaak”, zegt Selma. “Het contact met onze rayonmanager Alex Bor verloopt zeer vlot. Bij het afstemmen luistert hij altijd goed naar me. Bovendien geeft hij mij het vertrouwen om dingen ook zelf op te pakken wanneer dat nodig is. Dat is niet alleen efficiënt, maar ook erg prettig samenwerken.”